Logo

Skupina AGEL je najúspešnejším poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

Médiá

V skalickej pôrodnici zavinujú bábätká moderne, ale v duchu skúsenosti starých mám a tradícií

5.5.2021

Fakultná nemocnica s poliklinikou Skalica ponúka maminkám moderné zavinovacie perinky. Získala ich darom od bývalej sociálnej pracovníčky nemocnice pani Mgr. Veroniky Buc, PhD. Zavinutie v perinke navodzuje u dieťatka pocit bezpečia a pomáha mu lepšie sa adaptovať na prostredie mimo maternice. Perinky slúžia najmä na upokojenie dieťatka.

Dve desiatky moderných periniek, ale v duchu tradícií starých mám, získala skalická nemocnica v závere apríla. Zavinovacie perinky Mimi original budú používať maminky pri starostlivosti o novorodeniatka počas pobytu v pôrodnici. „Teší nás, že maminkám dokážeme uľahčiť starostlivosť o dieťatká v pôrodnici. Keď je spokojné dieťatko, spokojná je aj matka a naopak. Veríme, že si pri spokojných bábätkách užijú maminky viac radosti a oddychu po pôrode,“ ocenila podporu primárka Pediatrického oddelenia skalickej nemocnice MUDr. Erika Vávriková.  Zavinovačky majú svoje pevné miesto v starostlivosti o novorodeniatka tisícky rokov. Ich požívanie vychádzalo z najprirodzenejších potrieb dieťatka a matky bezprostredne po pôrode. Ručičky schované pozdĺž tela v perinke pomáhajú potlačiť prirodzený Morov reflex a dieťatko sa takto nebudí vlastnými ručičkami.

S nápadom obdarovať nemocnicu originálnym certifikovaným slovenským výrobkom, ktorý pomôže najmenším detičkám nielen v pôrodnici, prišla  Mgr. Veronika Buc, PhD. Od prvej myšlienky k realizácii to trvalo necelý rok: „ Som veľmi šťastná, že tento projekt sa podarilo zrealizovať. Mojím zámerom  bolo podporiť novorodenecké oddelenie a nemocnicu, ktoré prechádza modernizáciou priestorov a procesov.  Kombinácia tradičného zavinovania s moderným dizajnom,  slovenského produktu a skalického motívu ma veľmi nadchla. Mamičky majú možnosť si vybrať medzi modernou zavinovačkou a klasickou perinkou. Pevne verím, že skalická mimi perinka  prinesie spokojnosť bábätkám i mamičkám pri prvých dňoch života a starostlivosti.   Veľmi pekne chcem verejne poďakovať aj spoludarkyni Monike Ovečkovej. “

Produkty k starostlivosti o najmenšie detičky v pôrodnici musia spĺňať najvyššie nároky na kvalitu. Dôležitá je najmä bezpečnosť novorodenca a jednoduchá údržba použitých materiálov. Originálna skalická moderná perinka je vyrobená z bavlny a jej súčasťou je chrbátiková výstuž z pamäťovej peny, ktorá slúži k prenosu bábätka. „Vďaka vystuženému chrbátiku získajú aj čerství rodičia pocit istoty pri prenášaní bábätka v prvých spoločných mesiacoch. Moderné mamy očakávajú ľahkú údržbu a certifikované pružné materiály, ktoré dýchajú a sú mimoriadne jemné na detskú pokožku. Žiadne dlhé šnúry, omotávanie či náročné zavinovanie. Stačí vytiahnuť zips a dieťatko je bezpečne zavinuté,“ priblížila výhody perinky pani Michaela Kalaninová, ktorá prišla s nápadom na výrobu perinky v čase, keď sa sama nachádzala v situácii prvorodičky a potrebovala upokojiť svoje bábätko. „Bola som mama, ktorej dieťa sa často budilo a časom sa nevyspatosť odrazila na nervozite celej rodiny. Hľadala som spôsob, ako mať pokojné a dobré bábätko. Vtedy mi prišla vhod rada od babičky, ktorá mi povedala zavinuj.  A naozaj to začalo pomáhať.“ Vysvetlila pani Michaela, ako v roku 2016 uzrela svetlo originálna slovenská zavinovačka, ktorá bola Úradom duševného a priemyselného vlastníctva v Alicante uznaná ako originálny dizajn pre celú EÚ. Obľubu si našla medzi tisíckami rodičov.

„Teraz sa veľmi teším, že postupne pribúdajú pôrodnice, ktoré sa chcú priblížiť mladým mamičkám a ukázať aj modernú starostlivosť o novorodenca. Uvítala som nápad na spoluprácu darovať Mimi perinky skalickej  pôrodnici a vzdala som sa akéhokoľvek zisku, aby sme mohli spolu s Veronikou darovať až 20 kusov na novorodenecké oddelenie. Verím, že najlepšia je osobná skúsenosť každej maminky,“ dodala autorka zavinovačky.

zpět na novinky

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL