Logo

Skupina AGEL je najúspešnejším poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

Médiá

Spoločnosť AGEL vo svojich vakcinačných centrách zaočkovala už vyše 65 000 ľudí proti koronavírusu

30.3.2021

Sieť nemocníc AGEL sa významným spôsobom podieľa na očkovaní verejnosti na Slovensku. Osem vakcinačných centier zriadených po celom Slovensku v Nemocniciach AGEL v Komárne, Leviciach, Skalici, Zvolene, Levoči, Košiciach-Šaci, Bánovciach a v Zlatých Moravciach od začiatku testovania vďaka svojim vyškoleným zdravotníkom a farmaceutom zaočkovala spolu už vyše 65 000 ľudí. Vo Zvolene a v Nitre spoločnosť AGEL výrazne pomohla aj pri spustení a činnosti tamojších veľkokapacitných očkovacích centier.

„Rozhodnutie podieľať sa na očkovaní nebolo jednoduché. Kvôli pandémiu nám chýbal personál, mali sme čo robiť so zabezpečením samotného chodu nemocníc, nemali sme skúsenosti ani zabehanú logistiku. Boli a sme však presvedčení, že je to jediná spoľahlivá cesta, ako vrátiť do normálneho života nielen slovenské zdravotníctvo, ale celú spoločnosť. Pri spustení činnosti veľkokapacitných centier vo Zvolene a v Nitre sme využili naše skúsenosti z veľkých očkovacích centier, ktoré AGEL prevádzkuje v Čechách,“ hovorí predseda predstavenstva AGEL SK  Michal Pišoja. Najbohatšie skúsenosti s očkovaním majú Nemocnica AGEL Komárno, Levice, ktoré spustili očkovanie ešte v januári, neskôr sa pridala Skalica a Zvolen. Súčasťou vakcinácie sú od začiatku aj výjazdové tímy, ktoré pomáhajú senior centrám, domovom sociálnych služieb, ktorých boli desiatky. „Očkovanie by nebolo možné vďaka precíznej práci našich farmaceutov pri skladovaní a príprave vakcín, ako aj všetkého potrebného špeciálneho vybavenia – ihiel a striekačiek. Vďaka našej vlastnej distribučnej spoločnosti sme nemali problémy s ich včasnými dodávkami a dostatočnými zásobami,“ vysvetľuje medicínsky riaditeľ AGEL SK Waldemar Kmiecik. „Samotné očkovanie realizujeme v prevažnej miere vakcínou konzorcia Pfizer/Biontec, v menšej miere vakcínou AstraZeneca a Moderna. Nikto z očkovaných nemal závažnú, alebo život ohrozujúcu reakciu na podanie vakcíny, aj seniori znášajú očkovanie veľmi dobre,“ vysvetľuje medicínsky riaditeľ s tým, že sa podarilo zvládnuť aj čiastkové problémy s väčším počtom registrovaných na očkovanie na rovnaký čas. Nemocnice zaviedli aj zoznam náhradníkov na očkovanie, ich reálna potreba je však ďaleko menšia ako záujem verejnosti. V polovici marca rozšírila spoločnosť vakcináciu aj do Levoče, Košíc-Šace a Zlatých Moraviec.

V prípade, ak má verejnosť záujem o vakcináciu proti COVID-19 a súčasne záujemcovia spĺňajú vekové kritériá, je potrebné sa zaregistrovať prostredníctvom webového formulára Národného centra zdravotníckych informácií uverejnenom na stránke www.korona.gov.sk https://vakcinacia.nczisk.sk/registracia. Denná kapacita očkovacích centier siete AGEL je od 150 – 180 u menších nemocníc (Bánovce, Zlaté Moravce) cez cca 400 v Komárne až po 800 očkovaných denne v Leviciach.

V rámci celej siete AGEL už boli zaočkovaní prvou aj druhou dávkou vakcíny všetci zdravotníci aj nezdravotnícki zamestnanci, ktorí o očkovanie prejavili záujem a vzhľadom na okolnosti vakcináciu aj mohli absolvovať. „K dnešnému dňu sme zaočkovali 92% našich zamestnancov, ktorí prejavili záujem o vakcináciu a  celkové číslo očkovaných za skupinu AGEL na Slovensku  sa blíži k 60%. To sa už reálne prejavuje vo výrazne zlepšenej situácii v našich nemocniciach čo sa týka personálu,“ dodal medicínsky riaditeľ AGEL SK.

zpět na novinky

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL