Logo

Skupina AGEL je najúspešnejším poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

Médiá

Laboratóriá zvolenskej nemocnice otestovali počas pandémie takmer 7000 vzoriek na koronavírus

10.6.2020

Laboratóriá AGELLAB Nemocnice Zvolen, člen skupiny AGEL, počas trojmesačného obdobia pandémie koronavírusu nasadili všetky svoje sily, prostriedky a zdokonalili logistiku na testovanie vzoriek na prítomnosť koronavírusu COVID-19. Celkovo počas 2 mesiacov vyšetrili takmer 7000 vzoriek PCR testami, sérologické testy na prítomnosť protilátok tvorili menšiu časť.

"Vyšetrenie protilátok máme dostupné na automatických analyzátoroch, ktoré sa používajú aj na vyšetrovanie iných parametrov a nevyžadovalo si žiadne špeciálne úpravy ani zmenu režimu prevádzky. Príprava priestorov pre vyšetrenie PCR bola o čosi náročnejšia,“ hovorí manažérka laboratórii AGELLAB Ing. Elena Gaboňová. V časti, kde prebiehala izolácia nukleovej kyseliny pri zavedení PCR testovania, sme museli urobiť aj priestorové úpravy, a to na oddelení vstupného/výstupného filtra laboratória, všetko v súlade s bezpečnostnými podmienkami a hygienicko-epidemiologickým režimom, vzhľadom na 2.stupeň biologického stupňa ochrany pri práci s rizikovými biologickými vzorkami,“ vysvetľuje E. Gaboňová. Zvolenské laboratórium bolo jediné z celej siete nemocníc AGEL, kde sa metóda PCR vyšetrovala. Ostatné nemocnice siete AGEL sa podieľali na odbere a transporte vzoriek, komunikácii a preposielaní výsledkov vyšetrení. Aj keď pracovníci laboratórií sú zvyknutí na špeciálne podmienky a režim, obdobie  pandémie bolo aj pre nich obrovskou skúškou.  

"Pre zdravotníckych pracovníkov to bolo náročné hlavne psychicky, hlavne kvôli časovému tlaku pre dodanie výsledkov PCR vyšetrení, ako aj kvôli obave z možnej nákazy. PCR ako metóda samotná vyžaduje časový úsek na testovanie minimálne 3-4 hodín. Pri veľkom počte vzoriek a pri našom manuálnom spôsobe izolácie  sme boli často žiadaní o bezodkladné spracovanie vzoriek. V porovnaní  s bežným obdobím bol veľký problém najmä začiatkom pandémie zabezpečiť diagnostický materiál, prístroje a technické vybavenie pre vyšetrovanie PCR,“ objasňuje manažérka laboratórií.

Pandémia a situácia v súvislosti s testovaním ochorenia COVID-19 preverila schopnosti, flexibilitu, krízové nasadenie  psychickú odolnosť ľudí v prvej diagnostickej línii. ,,Bola veľkou komplexnou skúškou, myslím že pre väčšinu zdravotníckych pracovníkov. Poukázala na dôležitosť a nezastupiteľnosť zdravotníckych profesií, ktoré neboli vždy prioritou spoločenského záujmu,“ dodáva E. Gaboňová. 

zpět na novinky

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL