Všetky kluby Fortuna ligy otestované na koronavírus

5.6.2020

Spoločnosť AGEL SK prostredníctvom odberových tímov z viacerých svojich nemocníc v priebehu piatka dokončila testovanie všetkých klubov futbalovej Fortuna ligy. Testovania najspoľahlivejšou metodou PCR sa zúčastnili všetci hráci a vybraní funkcionári, celkovo išlo o vyše 600 osôb. Kompletné výsledky odobratých vzoriek budú známe do 48 hodín od testovania. Akcia sa uskutočnila na základe spolupráce Slovenského futbalového zväzu, Únie ligových klubov a spoločnosti AGEL SK. Negatívne testy na COVID-19 sú totiž podmienkou pokračovania Fortuna ligy.

Ešte pred predpoludňajším tréningom sa zišiel celý káder FC Spartak Trnava v mixzóne Štadióna Malatinského a zdravotníci AGEL Clinic každému odobrali vzorky z nosa a úst. Krátku procedúru niektorí znášali bez problémov, iní s obavami, nakoľko odobratie vzoriek bolo trochu nepríjemné.

Jediný, ktorý už mal s testovaním skúsenosti, bol Alex Sobczyk. Podobnú procedúru absolvoval pri svojom návrate na Slovensko. „Ja už som skúsený, môžem si vzorky odobrať aj sám,“ smial sa Rakúšan. „Bolo to podobné ako prvýkrát a vedel som, čo môžem očakávať. Bolo to rýchle a bezproblémové. Videl som však na niektorých, že majú veľké obavy, ale verím, že keď pôjdu druhýkrát, tak to bude bez strachu. Verím, že všetky testy budú negatívne, lebo sme poctivo dodržiavali všetky hygienické nariadenia,“ dodal po teste.

„Z jednej nosnej dierky to bolo v pohode, ale keď mi odoberali vzorku z druhej, tak mi nebolo všetko jedno a vyhŕkli mi slzy, veľmi to dráždilo,“ povedal zasa Grék Tzandaris. „Ja som takéto niečo absolvoval po prvýkrát. Nervózny som nebol, ale keď som videl ostatních, ako hlboko im pichajú do nosa, tak som sa trocha bál. Nakoniec to bolo len trocha nepríjemné, ale dalo sa to zvládnuť. Príznaky nemám, tak som v očakávaní výsledkov pokojný,“ dodal Štefan Molnár. Celkovo bolo v Trnave otestovaných 30 osôb, podobne ako v ŠKF v Seredi, kde testovanie tiež prebehlo bez problémov.

Veľmi dobré podmienky, bezproblémový priebeh a disciplínu všetkých testovaných vyzdvihli aj odberové tímy spoločnosti AGEL SK, ktoré realizovali odbery vzoriek z nosa a ústnej dutiny v extraligových kluboch aj v Dunajskej Strede, Skalici, Nitre a Zlatých Moravciach.

Všetky vzorky sa analyzujú v laboratóriách AGELLAB v Nemocnici Zvolen.

Vyšetrenie na ochorenie COVID-19 prebieha analýzou genetického materiálu vírusu metódou RT- PCR, zisťuje sa teda prítomnosť vírusovej ribonukleovej kyseliny.