Logo

Skupina AGEL je najúspešnejším poskytovateľom zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

Médiá

Keď sa ruky vypomstia, je čas na chirurgiu ruky

7.4.2020

Plastická chirurgia je medicínskym odvetvím, ktoré sa nezaoberá iba estetickými zákrokmi, ale nemenej dôležité sú zákroky v oblasti chirurgie ruky. Bolestivé problémy s rukami zaznamenáva čoraz viac pacientov a môžu byť pre náš bežný život veľmi obmedzujúce. MUDr. Lukáš Šimko, PhD., ktorý pôsobí ako plastický chirurg a špecialista na chirurgiu ruky na AGEL Clinic, vysvetľuje nielen to, ako sa im vyhnúť, ale pacientom už dlhé ruky pomáha tieto životné komplikácie i riešiť.

Chirurgia ruky síce je súčasťou plastickej chirurgie, ale oproti iným zákrokom má svoje špecifiká. ,,Je to špecifická časť plastickej chirurgie, kde treba veľmi dobre poznať anatómiu ruky a súhru svalov a šliach. Veľa vecí sa dá naučiť iba skúsenosťou. Mám túto špecializáciu   veľmi rád, lebo je to pokojná chirurgia, v bezkrvnom prostredí - máme založené škrtidlo na ruke, aby sme detailne videli anatómiu,“ opisuje osobitosti tohto odvetvia MUDr. Lukáš Šimko, PhD. Najčastejšími problémami s rukami sú už známy syndróm karpálneho tunela, Dupuytrenova kontraktúra, skákavý prst alebo ganglión, s týmito diagnózami sa MUDr. Lukáš Šimko stretáva v ambulancii často. ,,Slovensko je krajina s veľkým priemyslom, a to znamená automaticky veľké množstvo ľudí, ktorí pracujú manuálne. Väčšina ochorení ruky je spojená s dlhodobou nadmernou záťažou, čiže pacientov máme neúrekom. K tomu ešte treba pripočítať všetky úrazy rúk, teda prerezané šľachy, nervy, zlomeniny prstov a kostí ruky,“ vysvetľuje plastický chirurg z AGEL Clinic.

Podľa jeho slov je typickým  problémom tŕpnutie prstov s nočným budením pri útlaku nervu, takzvaný syndróm karpálneho kanála. Pri tomto ochorení dochádza v dôsledku zhrubnutia šliach a ich obalov k zúženiu priestoru karpálneho tunela, na nerv ruky je tak vyvíjaný neustály tlak, ktorý spôsobuje bolesti a tŕpnutie prstov prvého až štvrtého prsta. Príznakom je aj znížená citlivosť prstov a zhoršená jemná motorika ruky. V určitých prípadoch je možné sa problémom s rukami vyvarovať. ,,Pri záťaži je veľmi dôležitá rozmanitosť pohybov. Pokiaľ robíte stále identické a opakujúce sa pohyby, existuje vysoké riziko, že sa ruky vypomstia,“ radí MUDr. Lukáš Šimko, PhD. Vo viacerých prípadoch sa pristupuje aj k operáciám, ktoré prebiehajú priamo na jednodňovej chirurgii AGEL Clinic.

Pacienti, ktorí majú podobné problémy, sú dnes zodpovední a neváhajú vyhľadať odbornú lekársku pomoc, rastie aj ich počet. ,,Chirurgia ruky sa etablovala už relatívne dávno, boli to však skôr povojnoví pacienti s následkami úrazov. V dnešnej dobe je povedomie pacientov a obvodných lekárov o ochoreniach rúk veľmi dobré, preto  sa aj rýchlo diagnostikujú a tendencia je stúpajúca,“ hovorí MUDR. Lukáš Šimko, PhD. z AGEL Clinic, pre ktorého bola plastická chirurgia jednoznačnou voľbou od detstva. ,,Už ako 15ročného ma otec, ktorý bol úrazový chirurg, brával k sebe do práce, kde som mal možnosť prizerať sa najrôznejším chirurgickým zákrokom. Toto prostredie mi natoľko učarovalo, že o mojom ďalšom smerovaní v živote bolo rozhodnuté. Už pri nástupe na vysokú školu som teda vedel, že chcem robiť plastického chirurga. Mal som totiž tendenciu robiť jemnejšiu prácu, ako bola úrazová chirurgia,“ dodáva MUDr. Lukáš Šimko, PhD. Zároveň odporúča problémy s rukami neodkladať na druhú koľaj a v prípade bolestí či tŕpnutia čo najskôr navštíviť odborníka. 

zpět na novinky

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL