V Nemocnici Komárno dokážu nedostatok liekov riešiť adekvátnymi vlastnými náhradami

9.1.2020

Nemocničná lekáreň Nemocnice Komárno, člen skupiny AGEL, sa zatiaľ ako jeden z mála slovenských subjektov zapojila do tohtoročného medzinárodného prieskumu o nedostatkových liekoch. Prieskum realizuje Európska asociácia nemocničných lekárnikov (EAHP) a potrvá do 13. januára. Cieľom je, aby sa doň zapojilo čo najviac farmaceutov, ale aj iných zdravotníckych pracovníkov, napr. sestier, lekárov, či iných zdravotníckych pracovníkov. Podrobnejšie informácie sú dostupné na stránke EAHP. Nedostatok liekov je totiž obrovský problém celej Európy a stoviek nemocničných zariadení. Nedostatkové lieky sa riešia aj v nemocniciach siete AGEL na dennej báze. V Komárne však situáciu riešia proaktívne. Tamojšia nemocničná lekáreň dokáže niektoré nedostatkové lieky nahradiť vlastnými, ktoré sami pripravujú.

"Závažný, celoeurópsky nedostatok dôležitých liekov je spôsobený viacerými dôvodmi. A to globálnym nedostatkom aktívnej farmaceutickej suroviny, teda účinnej látky, ďalej problémami s výrobou liekov, keďže výrobné závody sú premiestnené aj mimo EU. Dôvodom je aj nízka cena liekov v našej krajine. V niektorých prípadoch musíme nakupovať lieky za dvoj až trojnásobnú pôvodnú cenu, aby sme poskytli bezpečnú, účinnú a efektívnu farmakoterapiu“, hovorí vedúca farmaceutka nemocničnej lekárne Nemocnice Komárno, PharmDr. Hajnalka Komjáthy, PhD. Aby sa v rámci Európy získali čo najpodrobnejšie informácie o aktuálnej situácii, je dôležité zhromaždiť v prieskume čo najviac údajov.

Na Slovensku dlhodobo chýbajú niektoré cytostatiká, antiinfektíva, lieky vyrobené z krvi a pod. Pacient však v žiadnom prípade nemôže ostať bez lieku a musí vedieť, že mu lekárnik v nemocnici liek zabezpečí. "Snažíme sa tomu predísť tak, že realizujeme väčšie jednorázové objednávky, aby sme si urobili dostatočné zásoby tých liekov, u ktorých, je to možné“, hovorí PharmDr. Komjáthy. Druhou možnosťou je, že v rámci spolupráce s lekármi môžu farmaceuti pomôcť a pripraviť adekvátne náhrady nedostatkových liekov s rovnako účinnými látkami vo vlastných laboratóriách nemocničných lekární pre konkrétnych pacientov. "Snažíme sa niektoré lieky nahradiť tak, že ich pripravíme ako individuálne pripravovaný liek v galenickom laboratóriu. Dokážeme tak nahradiť napr. kapsule s obsahom metronidazolu, chloridu draselného, masť s obsahom lidokaínu, ale napr. aj čapíky s obsahom paracetamolu, metronidazolu, mikonazolu, papaverínu, alebo nedostupné očné kvapky. Našim cieľom pri  príprave vlastných liekov je optimalizovať liečbu podľa konkrétnych potrieb a požiadaviek pacientov tak, aby proces náročnej liečby bol efektívny a bezpečný“, vysvetľuje vedúca farmaceutka.  Každý týždeň nám pribúdajú vlastné receptúry, individuálne pripravované lieky pripravujeme na dennej báze pre mnohých pacientov“, dodáva PharmDr. Komjáthy. "Nedostatok niektorých životne dôležitých liekov evidujeme v rámci celej siete AGEL SK na Slovensku. Snažíme sa situáciu riešiť k stopercentnej spokojnosti pacientov, aby dostali liek včas a v potrebnom množstve je pre nás prvoradé. Výskum na európskej úrovni môže výrazne pomôcť, aby sa dosiahol želaný stav a eliminovali sa plošné výpadky liekov. Naši nemocniční farmaceuti v tomto smere zohrávajú kľúčovú úlohu“, uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ AGEL SK Michal Pišoja.