Beh zdravia naprieč Slovenskom podporil hendikepované deti

5.10.2019

Séria troch behov na podporu prevencie zdravia sa skončila dnes na košickom sídlisku Nad Jazerom, kde zástupcovia AGEL SK a.s., NADÁCIE AGEL a Active life odovzdali výťažok zo všetkých troch behov hendikepovaným chlapcom Tadeáškovi, Riškovi a Vilkovi. HEALTHY RUN alebo beh zdravia je projekt spoločnosti AGEL SK a Active Life, ktorého cieľom je dvíhať povedomie širokej verejnosti o dôležitosti prevencie zdravia. Vďaka NADÁCII AGEL sa II. ročník niesol aj v znamení charity a pomoci tým, ktorých stretol neľahký osud.

Beh zdravia symbolicky prepája 3 slovenské mestá: Bratislavu – Banskú Bystricu – Košice. Radosť z pohybu, pozitívna energia a nové bežecké trate, aj takto by sa dala opísať atmosféra behov za zdravie.

Cieľom podujatia je motivovať ľudí k pohybu a zdravému životnému štýlu,“ hovorí organizátor behov Tomáš Gáll. „Minulý rok sa nám podarilo rozhýbať stovky ľudí naprieč Slovenskom a šíriť pozitívnu energiu v troch veľkých mestách. Je fajn, že sa ľudia hýbu a robia niečo pre seba a svoje zdravie. Motivujú tak svoje okolie, rodinu, známych. II. ročník bol špecifický tým, že sme mu vďaka NADÁCII AGEL dali charitatívny podtón. Výťažok štartovného sme tak mohli  prerozdeliť trom malým bojovníkom – Tadeáškovi, malému umelcovi so svalovou dystrofiou a Riškovi a Vilkovi, ktorí prišli o 95% zraku v priebehu pár mesiacov kvôli zriedkavému ochoreniu očí,“ uzavrel Tomáš Gáll.

Tadeáš Wágner je 14 ročný chlapec s nevyliečiteľnou chorobou, zákernou svalovou dystrofiou. Chorobou, ktorá zmenila život celej rodiny. Je to vnímavý a inteligentný tínedžer, z ktorého srší radosť zo života. Za sebou má už výtvarné úspechy a prvé výstavy. Jeho kresby získali vzácne ocenenia na prestížnych súťažiach vyhlásených Medzinárodnou železničnou úniou UIC a Spoločenstvom európskych železníc a infraštruktúrnych spoločností CER. Dominantným prvkom jeho kresieb sú domy, budovy, rušné ulice s autami, celé mestá, ale aj štátne vlajky krajín, ktorým ostáva verný pri každej kresbe. Miniatúrnym zobrazením, ktoré sa opakuje na všetkých kresbách, prenáša svet, ktorý vidí, na papier. Pri kreslení používa špeciálne modré a čierne pero, pri štátnych vlajkách aj perá farebné.

Riško a Vilko sú dvaja bratia, ktorých nezastavila ani zriedkavá choroba, ktorá ich v priebehu pár mesiacov pripravila o 95 % zraku. Sú úplne rozdielni, ale práve táto choroba, chuť bojovať a šport ich spája. Majú cieľ a idú si za ním. Nie je to jednoduché, no majú vytrvalosť a odhodlanie. Dvanásťročný Vilko strieľa z kladkového luku, ako jediný nevidiaci na Slovensku. Jedenásťročný Riško behá a práve ho zaradili do Junior Ski teamu paralyžiarov. Snom oboch chlapcov je dostať sa na olympiádu.

„Je úžasné poslanie pomáhať nadaným hendikepovaným deťom. Títo malí športovci dosahujú skvelé výsledky, ale pre rodičov nie je možné finančne zabezpečovať všetky zvýšené potreby. Preto sme tu my a verím, že vieme vytvoriť priestor, aby sme ich vedeli ďalej posunúť k novým métam,“ povedala predsedníčka správnej rady NADÁCIE AGEL Mgr. Iveta Chreneková. ,,Veríme, že poskytnutím príspevkov učiníme jeden z krokov, ktoré sa prejavia na sebavedomejšom živote zdravotne znevýhodnených detí. Myslíme si, že určite majú potenciál priniesť pre slovenský šport ďalšie výrazné nádeje či neskôr v nich vidieť úspešných paralympionikov,“ doplnila Mgr. Iveta Chreneková.

HEALTHY RUN odštartoval v máji v Banskej Bystrici, pokračoval v júni v Bratislave a skončil dnes v Košiciach. Zúčastnilo sa ho viac ako 450 bežcov a pre chlapcov bojovníkov sa spoločnými silami podarilo vyzbierať 2 010 EUR. Športovci si odniesli medaile, zaujímavý štartovací balíček, výhru z tomboly, ale najmä dobrý pocit, že urobili niečo pre svoje zdravie a ešte aj prispeli na dobrú vec.

HEALTHY RUN  je nesúťažný beh, kde najpodstatnejší je pohyb a úsmev. Pridanou hodnotou jednotlivých behov je poukázať na dôležitosť prevencie prostredníctvom diagnostických meraní. Tie boli k dispozícii širokej verejnosti vo všetkých troch mestách počas trvania akcie zdarma. Bežci, korčuliari, chodci, a všetci, ktorí sa akcie zúčastnili, mohli zistiť, aká je hodnota ich krvného tlaku, aké majú množstvo tuku v tele či hladinu náhodného cukru v krvi. Tieto základné merania totiž môžu odhaliť odchýlky, ktorých následná včasná diagnostika vedie k podchyteniu ochorenia a jeho úspešnej liečbe. Beh a vôbec akýkoľvek pohyb je jedným zo spôsobov, ako udržiavať srdce v kondícii.

Cieľom projektu HEALTHY RUN je ukázať širokej verejnosti, že pokiaľ sa budú hýbať, či už budú behať, alebo športovať akýmkoľvek iným spôsobom, prospeje to ich zdraviu. Nejde o podanie výkonu. Ľudia by mali pochopiť, že ak sa budú starať o svoje zdravie, vráti sa im to. Ochorenie podchytené v rannom štádiu má totiž väčšiu šancu na vyliečenie. Pohybom a prevenciou je možné predísť rôznym civilizačným ochoreniam.